lauantai 18. heinäkuuta 2009

Ruusukavalkadi







Sekalaisia kuvia kesän varrelta. Ylin ruusu on 'Queen Elizabeth', keskimmäinen tiukasti kerrottu vaaleanpunainen on 'Mariatheresia', alin on köynnöruusu 'New Dawn'. Kaksi muuta kuvaa on nimeltä tuntemattomasta vaalean sinertävänharmaasta ruususta.

7 kommenttia:

  1. Terve Timjami. Sinulla näkyy olevan viehättävä kukkablogi. Ymmärrän hyvin kiinnostuksesi tuoksuihin; saisi kukkatarhassa olla muutakin kuin isoja kerrottuja kukkia, jotka haisee pahalta jos lähelle menee.

    Meillä on selvästi enemmän tilaa kuin sinulla, ja kukkamaat 1-4m levyisiä ja n. 10 m pituisia kaistaleita eri puolilla tonttia. Nurmikkoa on vain muutama suorakaiteen muotoinen kaistale, sen verran että voi sulkapalloa pelata halutessaan. En tykkää sen leikkaamisesta. Kukkamaat on sitten jaettu vaimon ja minun palasiin, kun meillä on kovin erilainen kukkamaku ja tekemisen tarve. Vaimo tykkää komeista ja mielellään hyvältä haisevistakin kukista, joita pitää hoitaa paljon. Hänellä on ne etupihan näkyvimmät alueet. Minä tykkään kertomattomista luonnonkukista, tai sellaista lähellä olevista, joissa käy paljon kimalaisia, mehiläisiä tarhoilta, kärpäsiä ja perhosia. Ja jossa ei ole paljon mitään pakollista hoitamista, kunhan sen saa perustettua. Minulla on sitten kaikki takapuolet. Pentti Alangon Luonnonmukaisen puutarhan tai Kauri Mikkolan Perhospuutarhan tyyppiset kirjat sopivat minulle. Vesiheinä ei ole rikkaruoho, vaan maanpeittokasti.

    Niin, hoitamista ei ole liikaa, jos on onnistunut valitsemaan kasvit oikein. Sinä viisaasti aiot keskittyä nimenomaan ryhmäruusuihin. Niin vaimokin tekee. Minä tykkäisin enemmän jalojuurisista isoista pensasruusuista ja vanhoista lajeista, mutta ne eivät sovi meikäläiseen puutarhaan. Niitä voi oikeasti viljellä vain asvaltin, kiveyksen tai jatkuvasti ajetun nurmikon ympäröiminä. Ne tekee juurivesoja metrienkin päähän emokasveista ja leviävät äkkiä piikkisinä ongelmina kaikkialle kukkamaissa. Olen yrittänyt niitä hillitä, mutta ei siitä tule mitään. Pitää tappaa ne kaikki ja vaihtaa vaikka pioneihin. Niissä ei ole piikkejä, pysyvät paremmin paikallaan, kasvavat hyvin voidessaan tuuheina pärjäten heinille, ja jotkin niistäkin haisevat hyviltä.

    VastaaPoista
  2. Kiitos kommentista! En mä pelkästään ruusuihin ole keskittynyt, mutta niistä kieltämättä pidän ehkä eniten. :)

    Mun pihalla tosiaan on monia suht isokukkaisia kasveja (aivan tarkoituksella), mutta ei tietääkseni yhtään pahan hajuista. Kaikki tuoksuvat jonkin verran tai ovat tuoksuttomia, mutta todella voimakastuoksuisia vielä metsästän...

    Perhospuutarhan perustaminen olisi mielenkiintoista, mutta vaatisi enemmän tilaa kuin minulla on käytettävissä. Tietysti joitakin perhosia houkuttelevia lajeja voisi kokeilla (ja taitaa jo pihallani ollakin).

    VastaaPoista
  3. Kauneimmat ruusut näen kuvissasi....aivan ihanat värisävy lumoaa minut olet todella onnistunut hyvin!

    Tuuli hiljaa henkäilee....kiitos sinulle kauniista sanoistasi ja minä toivotan sinulle oikein ihania kesäpäivän jatkoja!

    VastaaPoista
  4. niin vielä Maltan koirat ovat suloisen hettaisia...pidän paljon!
    Käpylän eläinkaupan seinällä oli viimeviikolla ilmoitus myydään Maltankoiranpentuja...katselin kuvaa..Rosa sylissäni ja hymyilin!

    VastaaPoista
  5. Kiitos Sirkka kommenteistasi! :) Sulla on niin ihana puutarha ja blogi, että todella arvostan mitä sanot ruusuistani. :)

    Oi... mutta nythän mä joudun aivan todelliseen kiusaukseen... Maltankoiran pentuja... Oi oi! Ehkä mä joudun kuitenkin malttamaan mieleni. Syksymmällä ei ole varmaan aikaa pikku-pennun kasvattamiselle.

    P.S. Paljon terveisiä Rosalle! :)

    VastaaPoista
  6. Onpa upeita ruusuja, heti iski silmään tuo runsaskukkainen "tuntematon vaalean sinertävänharmaa" ruusu, aikas ihana kukkarykelmä! Itsellekin ruusut ja etenkin tuoksuvat on suosikkeja, muiden isojen kerrattujen - kuten pionien - ohella :) Täällä pitää käydä toistekin!

    VastaaPoista
  7. Kiitos kommentistasi! :) Minä pidän myös pioneista ja isokukkaisista kärhöistä, liljoista... Yritän saada pihaani mahdollisimman paljon kukkarunsautta, suhteutettuna pieneen tilaan.

    On tosiaan harmi, etten tiedä tuon vaalean sinertävänharmaan ruusun nimeä - on nimittäin todella runsaskukkainen ja kukat kestävät kauan, joten mielelläni suosittelisin sitä muillekin, jos vaan nimen tietäisin... Ehkä pitäis tiedustella asiaa Puutarhaliitosta tms. alan asiantuntijoilta.

    VastaaPoista