torstai 18. kesäkuuta 2009

Tuoksujen puutarha


Maalaus: Herbert James Draper, Pot Pourri

Luin Eeva Ruoffin viehättävän kirjan Tuoksujen puutarha (Otava, ISBN 951-1-18553-5). (Kirja löytyy ainakin pääkaupunkiseudun kirjastoista.)

Haaveilen puutarhasta, jossa tuoksuisi KOKO AJAN ihanalle! Minun todellisessa puutarhassani tuoksuu esimerkiksi tällä hetkellä vain lievästi hyvälle. Voimakkaimmin tuoksuu heliotrooppi, mutta kyllä muistakin kasveista leijailee ilmaan miellyttävää tuoksua, vaikkeivat mitkään varsinaisesti tuoksuvat kukkaset (kuten ruusut) kukikaan juuri tällä hetkellä.

Puutarhassani pitäisi tuoksua vähintään:
- kielolle, näitä löytyy jo
- hyasintille, Eeva Ruoff suosittelee lajiketta 'Perle Brilliante'
- syreenille, jonka aion hankkia
- ruusuille, eri ruusuilla on huomattavan erilaiset tuoksut, mutta minulle 'pakollinen' tuoksu on etenkin juhannusruusumainen, muistoja mieleen tuova tuoksu
- jasmikkeille, pikkujasmike nököttääkin jo pihan yhdessä nurkassa
- liljoille, myös päivänliljoille, joista jälkimmäisiä ei vielä ole, eikä kovin tuoksuvia varsinaisia liljojakaan
- kuusamalle, löytyy ja tuoksuu jahka se kukkii

Melkein kaikki nuo tuoksut ovatkin jo 'hallussa', mutta kun ne eivät ilmaannu samaan aikaan! Aina tulee pitkiä tuoksuttomia kausia, joita pitäisi koettaa täyttää jollakin tavalla. Tuli mieleen, että onkohan joku löytänyt Suomesta tuoksuorvokkeja?

Olen valitettavan laiska viljelemään yrttejä, joiden avulla saisi mukavasti hyvää tuoksua aikaan. Mutta olen kyllä suunnittelemassa istutusta, jonka keskellä olisi runkoon vartettu mustaherukka tai karviainen ja ympärilla erilaisia yrttejä. Ehkäpä teen tuollaisen yrttipenkin jo tänä kesänä.

Jottei syntyisi väärää vaikutelmaa, täytyy korostaa, että pihani on erittäin pieni. Jokainen erillinen istutus on vain pikkuruinen pläntti muiden joukossa. En siis valitettavasti voi luoda todellista Suurta Puutarhaa, jossa olisi erikseen keittiöpuutarha, ruusutarha jne., niin ihanaa kuin se olisikin...

Oikeastaan vasta nyt, perustettuani tämän blogin ja katseltuani muiden puutarhablogeja (esimerkiksi tätä ihanaa blogia) olen lopullisesti tajunnut, kuinka rajoitettu mahdollisuus minulla on puutarhanhoitoon. Puutarhaharrastuksen kannalta olisi varmaankin viisainta koettaa muuttaa pienen hyppäyksen verran etäämmälle täältä kaikkein ruuhkaisimmasta Suomesta.

No mutta; en valita – olen iloinen postimerkin kokoisestakin pihasta! :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti